úterý 6. ledna 2009

Domácí pekárna mi usnadňuje život.. a ty chlebíčky - mňam!!


Nápad na pečení domácího chleba vznikl u nás tak, že jsme chtěli mít všechny ty zrníčkový chlebíčky, které jsme vídávali v pekárnách.... začalo to jako rozmar a pokračuje to tak, že už chléb téměř vůbec nekupujeme :-) S pekárnou se dá hrát - krásně hrát a kombinovat, připravovat si kynuté těsto na buchty, vánočky, mazance, knedlíky a vůbec...... holka jedna - už se stala nepostradatelným pomocníkem a voní to u nás... jako v pekárně.
Mám pekárnu Bifinett KH1171 a jak tak peču, tak jsem sepsala tyto .......... Soukromé vychytávky:
1) Dlouho se mi nedařilo péci z čerstvého droždí, ale už jsem to vychytala - půlku kostky droždí rozdrobím na dno pekárny, zaliju vlažnou tekutinou a trochu s tím zatřesu. Droždí se pěkně rozpustí. Přidám lžičku cukru, aby droždí pěkně nabývalo. Dle receptu přidám trochu oleje a octa. Nakonec navážím mouku, doplním zrníčka(dávám hned, nečekám na zapípání pro přísady), navrch nasypu sůl a dám na 1. program na tři hodinky s předehřátím.
2) Taky jsem přišla na to, že když budu používat místo vody mléko, či podmáslí nebo kefír, bude chleba vláčnější. Pokud mám, přidávám olivový olej.
3) Kombinuju tak nanejvýš tři druhy mouky a dávám pozor, aby celozrnné, či žitné mouky, byla tak maximálně třetina celkového množství mouky. Ovesných vloček dávám tak asi hrst, ale předtím je trochu pomelu.
4) Všechny chlebíčky upeču na 1. - základní program. Ještě používám nastavení na "rychlý" , pokud chci mít chlebíček dříve pečený - pro čerstvé droždí funguje úplně suprově.
Ořechový cop (na obrázku)
250 ml mléka, 100 g cukru, l lžička soli, 2 vajíčka, l lžička citr. Šťávy, 100 g másla, 400 g polohr. mouky a 100g hladké mouky, 42g čerstvého nebo 3,5 lžičky sušeného droždí (stačí půlka kostky - vyzkoušeno!)
program TĚSTO
náplň: 200g strouh. ořechů, 100g cukru, l lžíce kakaa, l vejce, l lžička rumu a asi 3 lžíce libovolné marmelády NEBO maková náplň
postup: do pekárny dáme rozdrobené droždí, vlažné mléko, vajíčka, měkké máslo, nebo Heru, cukr, citronovou šťávu a navrch nasypeme mouku a sůl. Těsto se udělá samo a podle stupně lenosti lze zamotat cokoliv (mák, čokoládovou pomazánku, ořechovou náplň, Granko, müsli..) a zbavit se copů zpátky do pekárny, která mi řekne, že je pečeno... nebo dát na plech, potřít vajíčkem a hlídat troubu. Jak kdo chce :-)

Bílý chléb
Ingredience: 350 ml vody, 1 lžička soli, 1 lžička cukru, 150 g krupice, 350 g pšeničné mouky hladké, 1 lžička sušeného droždí
Postup přípravy: Ingredience vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program SANDWICH (Eta, Vega apod.), velikost I. (malý bochník). Po upečení vyklopíme z formy a necháme v utěrce na mřížce vychladnout.

Grahamový chléb II.
Ingredience: 300 ml vody, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce jablečného octa, 1 lžička cukru, 3 lžičky soli, 250 g pšeničné mouky hladké světlé (nebo polosvětlé), 250 g mouky grahamové, 1 lžička sušeného droždí
Postup přípravy: Ingredience vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program Základní, velikost bochníku malá, barva kůrky střední. Lze přidat i lžičku kmínu. Po upečení chleba vyklopíme z nádoby a necháme na mřížce v utěrce vychladnout.Výsledek - výborný celozrnný chléb.

Bílý chléb dokonalý
Ingredience: 1 vejce, do 200 ml mléka, 100 ml vody, 25 g rozpuštěného másla, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 500 g hladké mouky, 1 lžička sušeného droždí
Postup přípravy: V odměrce rozšleháme vejce a dolijeme do 200 ml mlékem. Přidáme 100 ml vody. Vše nalijeme do formy. Přidáme ostatní ingredience v uvedeném pořadí. Zapneme program FRENCH, světlá kůrka. Upečený chléb vyklopíme z nádoby a necháme v utěrce na mřížce vychladnout.Výsledkem je chléb velice podobný chorvatskému bílému chlebu. S meruňkovou marmeládou - naprostá delikatesa.

Grahamový jemný chléb
Ingredience: 350 ml vody, 2 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 300 g hladké polosvětlé mouky, 100 g grahamové mouky, 100 g žitné chlebové mouky, 1 lžička kmínu, 1 lžička sušeného droždí
Nebo: 3lžíce oleje bez octa, bez cukru, přidáme lžíci suš. mléka
Postup přípravy: Ingredience vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program Základní. Po upečení chléb vyklopíme z formy a necháme na mřížce v utěrce vychladnout.Hladkou mouku lze použít i světlou.

Chléb podmáslový
Ingredience: 310 g podmáslí, 50 g bílého jogurtu, 2 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 1 vařená brambora nastrouhaná, 380 g hladké mouky, 120 g žitné mouky (chlebové nebo celozrnné), 2 lžičky soli, 2 lžičky cukru, 1 lžička instantního droždí, 1 lžíce kmínu
Postup přípravy: V uvedeném pořadí přidat do domácí pekárny. Část hladké mouky (až 280 g) je možné nahradit moukou graham, pšeničnou chlebovou nebo špaldovou. Podle chuti přidat semínka nebo oříšky, otruby, klíčky...
Chléb skoro jako Šumava
Ingredience: 380 ml vody, 1,5 lžíce jablečného octa, 3 lžíce olivového oleje, 1,5 lžičky cukru, 3 lžičky soli, 360 g hladké mouky pšeničné, 140 g žitné mouky, 75 g celozrnné mouky žitné, 75 g celozrnné mouky pšeničné, lžíce kmínu, 1,5 lžičky sušeného droždí
Postup přípravy: Ingredience vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program Základní, velikost II, barva kůrky střední.Po upečení vyklopíme z formy a necháme v utěrce
na mřížce vychladnout.Kdo hledá přiblížení k chuti obyčejné Šumavy, ten by neměl být zklamán.

Poupravená Šumava
320g vody, l lžíce octa, 2 lžíce oleje, 2 lžičky kmínu, 2,5 lžičky soli, 220g hladké mouky, 230g žitné chlebové mouky, 100g celozrnné pšeničné mouky, 2 lžíce slun. semínek, l-2 lžičky sušeného droždí
Program základní

Chlebík z pekárny narychlo
Ingredience: 350 ml vody, 1/2 kostky čerstvých kvasnic, 2 lžičky cukru, 2 lžíce sušené bramborové kaše, 2 lžičky soli, 2 lžičky kmínu, 2 lžíce octa, 2 lžíce olivového oleje, 260 g mouky hladké pšeničné, 250 g mouky chlebové žitné, zkoušela jsem nahradit část množství hl. mouky celozrnnou moukou – skvělý!! DOPORUČUJI
Postup přípravy: Do pekárny dáme vlažnou vodu, olej, ocet, cukr a rozdrobíme kvasnice. Zasypeme moukou, přidáme kaši, koření a nahoru sůl. Zapneme program SPRINT u Eta, u jiných pekáren to bude něco podobného - rychlý, Quick. Pokud nemáme čerstvé kvasnice, můžeme nahradit 2 lžičkami sušených, ale ty dáme navrch mouky. V tom případě by sůl zase přišla do vody.Každopádně máme dobrý chleba, když spěcháme, je hotový za polovinu času, než ten, který se peče na základní program.

Kmínový chléb
Ingredience: 250 ml vody, 1/2 lžíce octa, 1/4 lžičky soli, 2 lžičky celého kmínu, 1 jemně nastrouhaný brambor, 1/4 lžičky cukru, 150 g špaldové mouky, 350 g hladké mouky, 1 sáček (10 g) sušeného droždí
Postup přípravy: Všechny suroviny dáme do pečící nádoby ve výše uvedeném pořadí. Přístroj nastavíme na Základní program (Basic).

Nejjednodušší chleba
Ingredience: 2 hrnky vody, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 2 lžičky kmínu, 3 hrnky hladké mouky, 2 hrnky žitné chlebové mouky, 1 lžička sušeného droždí, hrnek = 200ml
Na ochucení: případně koření, cibule, česnek apod.
Postup přípravy: Ingredience vložíme do pekárny a zapneme program Základní, velikost bochníku II, barva kůrky světlá. Po upečení vyklopíme z nádoby a necháme v utěrce na mřížce vychladnout.
Na jiné ochucení je vynikající koření uzená hrubě mletá paprika (3 lžičky) a cibule. Chleba je výborný - nadýchaný, vláčný a zvládnou ho upéct i děti

Obyčejný chléb se zrníčky
Ingredience: 4 dl vody, 2 lžíce octa, 3 lžičky soli, 2 lžičky cukru, 400 g pšeničné mouky hladké, 100 g celozrnné žitné, 100 g celozrnné špaldové mouky, 2 lžičky kmínu, 2 lžíce dýňových a slunečnicových semínek, lžíce pšeničných otrub, 1 lžička sušeného droždí
Postup přípravy: Suroviny vložíme do pekárny v uvedeném pořadí. Zapneme program Celozrnný, bochník velký, kůrka střední. Po upečení vyklopíme z formy a necháme na mřížce v utěrce vychladnout. Mouku špaldovou lze nahradit pšeničnou moukou celozrnnou, pšeničné otruby nejsou povinné (ovšem chléb je po nich jemnější), semínka můžeme namíchat i v jiných poměrech dle své chuti.

Podmáslový chléb - moc dobrý
Ingredience: 150 ml podmáslí, 330
ml mléka, 2 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 2 a 1/2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 2 lžičky kmínu drceného, 120 g chlebové žitné mouky, 380 g hladké pšeničné chlebové mouky, 1 a 1/2 lžičky sušeného droždí
Postup přípravy: Vložíme do pekárničky v uvedeném pořadí, zapneme program základní, velikost II, kůrka tmavá. Tento chlebík je opravdu výborný.

Úplně obyčejný hrnkový chleba
Ingredience: 2 hrnky vody, 2 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 1 lžička cukru, 2 lžičky soli, 2 lžičky kmínu, 3 hrnky pšeničné mouky hladké, 2 hrnky žitné mouky chlebové, 1 lžička sušeného droždí1 hrnek = 200 ml
Postup přípravy: Ingredience vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program základní, velikost chleba II. Po upečení chleba vyklopíme z nádoby a necháme na mřížce v
Utěrce vychladnout.Celková hmotnost chleba je cca 1 kg.

Podzimní chléb
150ml vody, 150ml mléka, 70g rozpuštěného másla, 2 rozmačkané brambory, 2 lžičky soli, . l lžička cukru, 1 jemně nastrouhané jablko (nedávám), 200g hladké mouky, 240g celozrnné mouky pšeničné, 100g celozrnné mouky žitné, l-2 lžičky sušeného droždí, 150g orestovaných slunečnicových semínek – po signálu
Program základní

Kefírový chléb
350ml kefíru nebo podmáslí, 2lžíce oleje, l lžíce jableč. octa,l lžička cukru, 2 lžičky soli,
2 lžičky kmínu, 210g pšeničné mouky hladké, 200g mouky grahamové (nebo jakoukoliv celozrnnou + otruby), 100g chlebové žitné, l , 5 lžičky sušeného droždí
Program základní

Výborný chléb, který se vždy povede
Ingredience: 200 ml podmáslí, 120 ml vody, 2 lžíce oleje, 1 lžíce medu, 1 lžíce octu, 2 vrchovaté lžičky soli, 300 g chlebové pšeničné mouky, 200 g chlebové žitné mouky, 100 g špaldové mouky (nebo jakékoliv celozrnné), 2 lžičky drceného kmínu a anýzu (drtím válečkem na prkýnku), 1 vrchovatá lžička sušeného droždí, slaná voda na potření a semínka podle chuti na posypání
Postup přípravy: Do formy nalijeme podmáslí s vodou, přidáme ocet, olej, med, sůl, vsypeme mouky a koření a nakonec droždí. Program základní - tří hodinový a kůrka střední. Těsto by mělo utvořit při míchání kouli, která se nelepí na stěny formy, ale není ani příliš tuhá, takže podle potřeby přidáme tekutinu nebo mouku. Po druhém míchání potřeme slanou vodou a posypeme semínky, která trošku přitlačíme. Pak již pekárnu neotvíráme. Podmáslí dá chlebu vláčnost, takže nevysychá.

Jogurtový chléb
150g jogurtu, 250ml vody, 2 lžičky soli, l lžička cukru, 400g hladké mouky, 100g špaldové mouky, l lžička sušeného droždí, slun. semínka, sezam, otruby, klíčky….
Záměna: 200g hl. mouky, 200 g pšen. chlebové, 100g špaldové
Základní program

Slunečnicový chléb
375ml vody, 30g másla, 525g hladké mouky, l lžička cukru, 2 kávové lžičky soli, slun. semínka, dýňová semínka, vločky, 5g sušeného droždí
nebo: 330g vody, 2 lžíce oleje, l lžíce octa, 280g hladké mouky, 120g celozrnné hl. mouky,, 60g špaldové mouky, 80g žitné chlebové mouky
Základní program

Špaldový jemný chléb
320 ml podmáslí, 2 lžíce oleje, l lžíce octa, l lžička cukru, 2 lžičky soli, 100g špaldové mouky, 140g žitné chlebové, 260g hladké mouky, l lžička kmínu, semínka: otruby, klíčky, sezam – od každého lžíci, l lžička sušeného droždí. Základní program

Bílý toustový chléb
320ml mléka, 40g rostlinného oleje, másla nebo hery, 500g pšen. mouky polohrubé, 30g solamylu, l lžička soli, l lžička droždí
nebo: 250 pol, mouky, 250g špaldové mouky, 1/3 čerstvého droždí
Program toustový

Kmínový chlebík
320ml vody, 2 lžíce oleje,, l lžíce octa, 2 lžičky soli, l lžička cukru,250g pšeničné chlebové, 250g žitné chlebové, 2 lžičky kmínu, l lžička suš. droždí
nebo: 150g pšeničné mouky hladké, 100g špaldové, 150 žitné mouky chlebové, 100 žitné mouky chlebové tmavé, len, sezam Základní program
Zkoušela jsem i takovýto....320 ml vody, 2 lžíce oleje, l lžíce octa, l lžičky soli, l lžička cukru, 100 g pšeničné chlebové hladké, 100 g hl mouky, 100 g špaldové mouky, 200 g chlebové žitné tmavé, lžičku a půl sušeného droždí sezam, len, kmín, na základní program velikost kolem kila.... ale ten je!!

Proměnlivý rychlochleba
350ml vody, ½ kostky čerstvého droždí nebo 2 lžičky sušeného, 2 lžičky cukru, l,5 lžíce sušeného mléka nebo 2 lžíce bram. kaše, 2,5 lžičky soli, 2 lžičky kmínu, 2 lžičky octa, 2 lžičky oleje, 510g mouky (lze různě míchat), 2,5 lžíce semínek co doma zrovna je
Program rychlý pro čerstvé droždí

Pletýnky, uzly
Ingredience: 250 ml vlažného mléka, 50 g rozpuštěného a vychladlého másla, 1 rozšlehané vejce, 1/2 lžičky cukru, 1 1/2 lžičky soli, 450 g hladké mouky, 1 1/2 lžičky sušeného droždí, kmín, mák, semínka na posyp
Postup přípravy: Všechny suroviny, kromě posypu vložíme do pečící nádoby ve výše uvedeném pořadí. Zapneme na program Těsto. Nakynuté těsto vyklopíme na pomoučenou plochu, prohněteme a rozdělíme na 6-12 dílů. Vytvoříme uzly nebo pletýnky. Rozmístíme na plech/y/ a necháme místo na nakynutí. Překryjeme olejem potřenou potravinovou fólií a necháme na teplém místě kynout asi 30 minut, nebo až nám téměř zdvojnásobí svůj objem. Potřeme mlékem, posypeme a pomoučíme.Pečeme ve vyhřáté troubě při 220 °C asi 15-20 minut. Necháme vychladnout na drátěné mřížce. (Z dílů těsta vyválíme válečky, které prostrčíme do uzlu, nebo upleteme).

Majolkové housky
Dneska jsme pekla a musím říct,že to je nejlepší pro mě co jsme zatím pekla z housek.recept:250 ml mléka,100 ml majonézy,,1 lžička soli, 500 g hladké mouky,,1 lžička cukru,1 a půl lžičky sušeného droždí...program těsto,vytvarovat housky či rohlíky,nechat cca 45 min kynout,potřít vejcem,posypat mákem,kmínem a péct cca 20 min při 190 C.Jsou fakt výtečné...

Můj recept na chléb
350 ml vody, l lžička soli, 2 lžíce oleje, l lžíce octa, 100 g chlebové žitné, 200 g chlebové pšeničné, 200 g celozrnné pšeničné, len sezam, 1-2 lžičky suš. droždí, celozrnný program

Další můj chlebík
350 ml mléka, 2 lžíce oleje, l lžíce octa, l lžička soli, lžička cukru, 200 g hl. mouky, 150 g celozrnné pšeničné, 150 žitné chlebové, lžička a kousek suš. droždí, lněné semínko, základní program

Grahamový chléb
350 ml vody, 2 lžíce oleje, 1 lžíce jablečného octa, 300 g pšeničné mouky tmavé chlebové,
100 g žitné mouky tmavé chlebové,100 g pšeničné mouky celozrnné, 2 lžičky solí, 1 lžička cukru, 1 lžička kmínu, 1 lžička sušeného droždí, nebo 1/3 kostky čerstvého droždí
Po zvukovém signálu můžeme přidat slunečnicová semínka /1-2 lžíce/.Pekárnu zapneme na základní program, kůrka tmavá.
Variace tohoto receptu:

MOOOC DOBRÝ CHLEBA
POTŘEBNÉ PŘÍSADY1hrnek ( asi 250ml ) kefíru, podmáslí, či 1 bílý jogurt ( s kefírem je to nejlepší ) , 1/4 - 1/2 hrnku vlažné vody, 1 vejce, 2 polévkové lžíce oleje, 2 polévkové lžíce octa, 600g hladké mouky - já dávám necelých 300g žitné hladké mouky a zbytek normální hladké mouky, 1 1/2 malé lžičky cukru, 3 lžičky soli, 1/2 kostky droždí 2 menší nastrouhané brambory, kmín celý i drcený, možné přidat i chlebové koření, či drcený anýz a fenykl ( tak 1 lžička )POSTUP PŘÍPRAVY Všechny přísady by měly mít pokojovou teplotu. Napřed do formy naleju hrnek kefíru ( podmáslí.... ) , pak vodu, vajíčko, olej, ocet. Zasypat moukou smíchanou s kmínem ( toho dle chuti, my máme radši kmínovější ), do jednoho rohu cukr krystal, do druhého sůl, doprostřed rozdrobit droždí. Dát do pekárny. já peču na tmavou kůrku a velikost 1,5 kg. Jak pekárna pípne na přidání přísad, šoupnout tam nastrouhané syrové brambory ( jestli si je chcete napřed uvařit, klidně můžete ). Když se vám těsto bude zdát řídké, přisypte mouku. Těsto by se nemělo lepit, jinak by vám při pečení spadlo. Upečený chlebík zabalím do utěrky a na mřížce nechám chladnout.DALŠÍ OBMĚNY : -část mouky můžete nahradit celozrnnou moukou- přimíchat 1/2 hrnku - 1 hrnek ovesných vloček- máte- li rádi semínka, je též skvělý se slunečnicovým či dýňovým semínkem, se sezamem.

Žádné komentáře:

Okomentovat