středa 9. června 2010

Výlet na hrad Doubravka u Teplic

Původní Hrad Doubravka z 15. století



Výlet vám nabídne nenáročnou městskou procházku, vhodnou pro letní i zimní odpoledne. Tůru na vrch Doubravské hory můžete spojit s prohlídkou lázeňského města Teplice, nedělním obědem nebo nákupy.






Ačkoliv z Doubravky nebo také Nového hradu příliš nezbylo, patřil v minulosti k významným místům. Údajně zde sídlili naši slovanští předci a samotný hrad patřil řadě významných mužů našich dějin a byl centrem teplického panství. Doubravka je dnes vyhledávaným výletním místem Tepličanů i lázeňských hostů. Na vrchol vede příjemná cesta, kterou zvládne každý.


Z nádvoří dojdete k vyhlídkové terase
















Bejvávalo:

Hrad na Doubravské hoře, nad tehdejší vsí Doubravice, postavil Jan Illburk z Vřesovic ve druhé polovině 15. století. Zřejmě ale byl vrch osídlen dávno předtím a dokonce je opředen řadou pověstí – například, že na kopci stával slovanský chrám a klášter. Majitelé se po Vřesovických střídali – patřili mezi ně například Vilém z Romžberka, císař Rudolf, Lobkovicové a nakonec Vchynští, kteří hrad na konci 16. století dostavěli a hlavně opevnili. Jejich vlastnictví končí tragickou smrtí Viléma Vchynského nebo-li Kinského, který byl společně s Albrechtem z Valdštejna zavražděn v Chebu. Během třicetileté války se na Doubravce vystřídali Švédové i Sasové, coby posádka i obléhatelé a hrad také sloužil jako útočiště válkou deptaných obyvatel Teplicka. V roce 1644 nařídil císař pánům z Aldringenu, aby opevnění hradu zbořili – obával se totiž dalších válek a napadení hradu. Jejich potomci Clary-Aldringenové pak na konci 19. století vrcholek Doubravské hory upravili na výletní místo s restaurací a rozhlednou v duchu novogotiky.

Co na vrcholu kopce Doubravka uvidíte:

Doubravská hora měla kdysi osm věží a několik bran, z původního hradu toho ale, jak vyplývá z předchozích vět, mnoho nezbylo. Prvních pozůstatků opevnění si můžete všimnout hned pod vrcholem kopce, pak projdete zachovalou branou do vnitřního hradu. Na nádvoří uvidíte po levé straně zbytky poslední věže a po pravé straně pak stavbu restaurace a vyhlídkové věže. Příkop dnes slouží jako okružní cestička, kde si můžete prohlédnout zbytky hradeb. Většina staveb na vrcholu má romantický hrad už jen připomínat – v tom je dominanta Teplic velmi podobná hradu Hněvín, tyčícímu se nad Mostem. Z nadmořské výšky 392 metrů si můžete prohlédnout celé lázeňské město, ale také Krušné hory (z vyhlídkové terasy) a na druhé straně České středohoří (z poslední zatáčky pod vstupem do hradu).
Nabízím svůj pohled:http://picasaweb.google.cz/romanacechy/Doubravka#

Jak se tam dostat:

Cestu do lázeňského města Teplice vám určitě vysvětlovat nemusím – dobře se tam dostanete autem, vlakem i autobusem. Vrchol leží na západním okraji města. Městem vede několik vycházkových okruhů. Žlutý okruh, který vás dvouapůlkilometrovou cestou dovede na Doubravku a zpět, začíná v restaurace Panorama pod Doubravkou. Od lázeňského centra se tam dostanete po zelené.

Praktické:

Hrad je volně přístupný, neplatí se žádné vstupné. Na vrchol vede několik cest, včetně panelové, takže se tam můžete vypravit i s kočárkem nebo na kole. Parkování je možné pod kopcem u restaurace Panorama, kam zajíždí také městská hromadná doprava. Odtud už musíte opravdu po svých a je na co se dívat, to mi věřte...

Cesta ke hradu vede listnatým, do kopce se prudce zdvíhajícím terénem, takže to není procházka určená pro jen tak nějaké sváteční botky. Ocitnete se v prostředí, kde město připomíná asi jen ta asfaltová cesta vedoucí k vrcholu, nevkusné malby a nápisy, které se cestou dají vidět - bohužel. Sama jsem tudy šla nesčíslně krát v nejrůznějších ročních obdobích. Procházka je to přírodou a velmi příjemná. Lze jít po vyšlapaných cestičkách, kde musíte zdolávat prudký svah. Toto je pro odvážné a dobrodružné povahy. Sama jsem takto jednou na Doubravku vyšplhala. Je tu i (pro mě dost nudná) asfaltová cesta, jak už bylo zmíněno. Na hoře nečekejte žádnou restauraci, ani jiné občerstvení, žádné suvenýry. Toto místo vám nabídne pohled dolů do města a do širokého okolí, pokud bude dobrá viditelnost. Hrad je pobořený, nepřístupný. Projdete se po vrchu, případně posedíte na některé z laviček, odpočinete si a.... můžete jít zase dolů.


Městský výlet na Doubravskou horu můžete spojit s prohlídkou lázní Teplice. Stačí se jen projít lázeňskou čtvrtí s nádherně opravenými domy, obklopenými parky s fontánami a mnoha restauracemi a kavárnami. Rozhodně nevynechejte Zámecké náměstí se zámkem, v němž sídlí muzeum, dva kostely a opodál Kolostujovými věžičkami a Ptačími schody. Kousek od Doubravského vrchu najdete další kopec – Písečný vrch. I ten patří k tradičním výletním místům – na jeho vrcholu stojí hvězdárna, která zve k odpoledním i nočním pozorováním oblohy. Pod vrchem se pak rozkládá Botanická zahrada, která je v současnosti podobná pražské botanické zahradě Fata Morgana.

Mapku centra Teplic vám poskytne stránka města Teplic,

1 komentář:

  1. Moc pěkný výlet a fotky. Musím říct, že jsem tam ještě nebyla a teď jsi mě nahlodala, abych o víkendu vytáhla přítele na nějaký takový výlet v Krušných horách, protože tam to máme moc rádi:) V tomhle článku http://www.topsleva.cz/aktuality/krusne-hory/ je krásně popsáno, co kde navštívit, takže určitě něco vybereme a uděláme si pěkný den:)

    OdpovědětVymazat